Un fel de blog (că tot e la modă) ...

Ok, ca orice om care citește, vede și mănâncă SF pe pâine, m-am emoționat foarte când ne-a zis Discovery (știți, canalul TV scos din grilă de ăia de la RCS&RDS) că putem vedea stația spațială când ne trece pe deasupra capului. Era una din puținele ocazii de a vedea pe viu și la lucru unul din sculele și dispozitivele despre care e vorba în materialul meu de lectură preferat. Zis și făcut, m-am repezit pe site la NASA și m-am înscris repede la notificările pe e-mail pe subiect. Pe site, oamenii grijulii te avertizau că poți primi de la notificări o dată la câteva zile, până la maximum două pe an, ca să nu te plângi că te spămuiește (sau nu) NASA – altfel, agenție guvernamentală serioasă – cu mailurile despre stație. De ce vă povestesc toate astea? Ca să întelegeți contextul întrebărilor de mai jos, care mă frământă rău de tot. Și anume:

 

1. E cumva parcată stația deasupra României? Că la numărul de notificări primite de la jumătatea lui noiembrie încoace cam asta ar fi concluzia. Să ne înțelegem bine, nu mă plâng, dar aș vrea și eu să știu unde e garată măgăoaia în orbită geostaționară.

 

2. Înțeleg perfect faptul că în spațiu timpul trece altfel sau, mă rog, nu are aceeași împărțire ca la noi pe pământ, dar există vreun motiv pentru ca ocaziile de-a o vedea să fie doar la 5, 6 și ceva dimineața? Iarăși, nu mă plâng, atât că mi-e tare greu să mă trezesc la ore atât de matinale și să mă zgâiesc la cer timp de fo câteva minute (maxim) doar-doar o trece mastodontul și îl reperez.

 

3. Revenind la zgâitul pe cer, îmi spune și mie cineva care e mai priceput în domeniu unde ar trebui să mă uit când primesc instrucțiuni de genul "SpotTheStation! Time: Wed Nov 28, 5:40 AM, Visible: 2 min, Max Height: 54 degrees, Appears: NNW, Disappears: E"? Nu de altceva, dar în centrul Bucureștiului, pe unde sălășluiesc, nu prea sunt clădiri care să fie sub 54 de grade în raport cu linia orizontului luată la nivel absolut (adică la firul ierbii), iar spațiile libere suficient de mari ca perspectiva să nu îți fie obturată de clădiri nu prea sunt disponibile sau nu neapărat recomandabile hălăduitului la 5 dimineața (nu din motive de siguranță, ci de beznă și rupt picioarele în prima groapă).

 

Multzam fain în avans pentru orice sfaturi practice despre cum să mă descurc cu văzutul stației. Și mult succes tuturor celor care încearcă și ei să o repereze pe cerul înstelat de deasupra noastră!